Rapport från informationsmötet 19 juli med Anders Fröberg

Inför hundra mycket intresserade medlemmar berättade Anders Fröberg om bakgrunden till utredningen och behovet av att ha fungerande avloppsanläggningar.
Miljö- och byggnadsnämnden kommer att påbörja sin tillsyn av vårt område under 2015 och att alla BDT anläggningar skall vara åtgärdade före 2018 därefter utfärdas nyttjandeförbud av anläggningen.


Det är fastighetsägaren som är ansvarig att  anläggningen uppfyller  krav på rening. 
Fröberg svarade på en mängd frågor om  hur länge en gammal tvåkammarbrunn håller, vad kostar det, vem  kan utföra arbetet etc. Han svarade att det är svårt att svara generellt eftersom det är olika förutsättningar  från fastighet till fastighet. Åtgärderna kan vara att komplettera med en Biobox  för ca 5-7.000 kr, till  utbyte av hela anläggningen. Det cirkulerades en anmälningslista om att utnyttja sk listtömning, dvs att tanken töms på våren och/eller hösten och att det blir billigare än dagens alternativ. Lär mer om Slutna tankar under aktuell information på hemsidan eller skicka mail till info@askestock.se så skickar vi den.


Det kommer att bildas en arbetsgrupp som kommer att vara navet när det gäller information vilka lösningar som kan vara aktuella och också  förhandla fram rabatter på material som kan vara aktuella i området. 
Det finns ett antal personer som är villiga att ta detta ansvar. Första mötet med denna grupp kommer att ske nästa vecka. Vi återkommer i slutet av nästa vecka hur de kommer att arbeta och hur ni kommer i kontakt med dem.

VA- gruppen gm

Leif Passmark                                         Lennart Svensson