Bly i köksblandare?!?

Vid senaste, per 180610, mycket omfattande kemiska provtagningarna av vattnet ifrån vattenverken och hos användare påträffades mycket höga värden, 34 mg/l  av bly hos en användare, som hade fått vattnet från Järöverket.  Övriga vattenverk och användare var värdena mycket låga! Enligt vår nyligen upprättade krisplan  (HACCP-plan) så vidtages omgående ett antal åtgärder för att säkerställa om värdet är korrekt och omfattningen av problemet. Vid alla avvikelser sker omgående kontakt med miljöansvarig på kommunens Miljö och Byggnadskontor, så att vi följer gällande åtgärder är enligt gällande regelverk. Direkt analyserades blynivån från Järöverket för att säkerställa nivån på utgående vatten. Det kunde konstateras idag att det var mycket lågt 0,4 mg/l  och gränsvärdet är 5 mg/l! Det som då började misstänkas var köksblandaren hos användaren. Det är känt sedan tidigare att mässingblandare kan vara boven i dramat och ger höga värden av blyutfällning. Boverket har förlängt tidsfristen om bly i tappvattnet till 1 januari 2017. Se mer i bifogad länk Länk till VVS forum

Här är Boverket och Livsmedelsverkets råd

“Nya kökskranar och tvättställskranar som är gjorda av mässing släpper ifrån sig bly. När vattnet står stilla i din kran går lite bly över i vattnet.
För att minska risken för att bly följer med i det kallvatten som du tänkt dricka eller använda till matlagning räcker det att spola bort några deciliter. Boverket tycker att du ska spola igenom kranen tills vattnet blir kallt och friskt innan du tar av det.”

Styrelsen rekommenderar att om man är misstänker att man har en felaktig blandare att man tar ett blyprov. Ytterligare en åtgärd som ni också bör göra med en viss periodicitet att ta loss och rengöra silen på kranen.

Styrelsen