Äskestock Backyard Ultra 2022

Onsdagen den 13 juli genomfördes den andra upplagan av löploppet Äskestock Backyard Ultra i en solig och het sommaridyll. Trots värmen blev dagen riktigt lyckad och många kilometer kunde föras in i träningsdagböckerna. 
Konceptet ”backyard ultra” bygger på att man springer en förutbestämd runda på en viss maxtid. Vanligtvis 6,7 km och maxtid på en timme. Därefter sker en ny start efter en timme. Målet är att springa så många varv som möjligt. Springer man snabbt får man längre vila till nästa start. Men det kan också vara en poäng i att ta det lugnare, få mindre vila men samtidigt orka längre. Strategierna för att optimera sitt lopp är många. Vinner gör den som slutför ett varv mer än någon annan. 
Äskestocks variant är 3km lång och en ny start sker varje halvtimme. 
Loppet genomfördes första gången i juli 2021 då familjen Ahlgren på Äskestocksvägen 59 drog ihop släkt och vänner och ägnade en dag mitt i semestern åt lite motion. Det var så roligt att det gav mersmak. 
Inför i år gick det ut en bredare inbjudan per e-mail och facebook och gensvaret blev stort! Strax före klockan 10 på morgonen stod inte mindre än 25 löpare på startplatsen vid Äskestocksvägens badplats. 
Första starten gick och det var kanske några som undrade vad det var för koloss som rullade fram på Äskestocksvägen. En blandad skara med barn, ungdomar, kvinnor och män. Alla 25 fullföljde första varvet inom maxtiden 30 minuter. Därefter gick nästa start klockan 10:30 o.s.v. 
Ju fler varv som avklarades, desto fler valde att nöja sig och kliva av. Många med nya distansrekord i löpning. Men många var riktigt ihärdiga. Bästa kvinna blev Veronica Carlström som klarade 7 varv och därmed fick ihop en halvmara (21 km). Vid 10 uppnådda varv var det fem personer kvar i tävlingen och strax därefter skulle det utkristallisera sig en överlägsen tättrio. Fredrik Gullberg kämpade ihop 18 varv och därmed ca 54 km löpning. Kvar återstod Erik Florell och Fredrik Hallberg, båda vana långlöpare som aldrig verkade bli trötta. Erik kastade in handduken efter 20 varv och 60 km löpning. Fredrik spurtade därefter sitt 21 varv (63 km) och vann ÄBU årgång två. Då hade loppet alltså hållt på i över 10 timmar. 
En fantastiskt dag med otroliga prestationer och många nya härliga bekantskaper. Det är nästan så att vi tror att en ny tradition har fötts. Ja, så får det bli. I juli 2023 så kör vi igen! Mer info kommer i god tid. 
Tack alla deltagare och all publik som peppade oss runt banan. 
Mvh,
Jakob Florell – tävlingsledare