Information om avverkningen 6 nov

Äskestock 6 november 2023                                                                              

Hej alla i Äskestock!

Här kommer lite information om den pågående och snart avslutande avverkningen i vårt område.

Avverkningen påbörjades 20 oktober och är snart avslutad. Det återstår några mindre partier innan virket och riset kan skotas ut.

Som alla har märkt så har vi inte haft vädrets makter med oss. I samband med att avverkningen började så kom också regnet. Enl boende i Äskestock så kom det över 100 mm från den 21 oktober och framåt. Merparten av regnet givetvis när man avverkade som mest. Vädret styr vi inte över, dock är det beklagligt att det kom som det gjorde.

Första etappen i september förra året hade vi tur med vädret. Andra etappen skulle ju ha skett i november 2022, fick då ställas in p g a 15 20 cm blötsnö. Eftersom kontraktet med Södra går ut 10 jan 2024 så var vi nu vid ”vägs ände”.

Med anledning av allt regn som kommit så finns det också skador på marken efter maskinerna. Syn har gjorts i området vid flera tillfällen och senast i lördags. Styrelsen har full förståelse för att boende med all rätt kan ha synpunkter på hur det nu ser ut. Skador finns i skogen genom stora hjulspår, sönderkörd terräng, skadade stigar, vägar, diken mm.

Undertecknad har varit runt i hela området och sett hur det ser ut här och var. Med tanke på hur vädret har varit så kunde det faktiskt ha varit värre. På en del platser där det skulle avverkats har man valt att inte gå in med maskinerna av just den anledningen.

Styrelsen har framfört detta till Södra skogsägarna som är väl medvetna om problematiken. Södra ska dock återställa i skogen i enlighet med vad de har skyldighet till. T ex jämna till öppna ytor, släta till djupa hjulspår, fixa till diken som är skadade och liknande åtgärder. Till dess får vi leva med att det ser tråkigt ut, tyvärr.

Det som nu återstår är att virket och riset skotas ut under innevarande vecka. Man tror att man är klar till fredag 10 november. Vad gäller ris så kommer en viss del ligga kvar eftersom det ska vara till återväxt och multna ned på naturligt sätt. Man får inte köra ut allt, likaså vad gäller döda träd, både stående och liggande.

Styrelsen är väl medveten om att det finns synpunkter på de skador som gjorts i området, syftet är dock att återställa naturen så långt det är möjligt. En del är ju också vägarna som ska sladdas så fort Södra är klar i Äskestock. Till våren ska de också grusas.

Styrelsen
gm Håkan Gustafsson