Skogsinformation

Vid årsstämman 13/7 diskuterades de skador som uppkommit vid avverkningen i vårt område. Även att det fanns mycket ris kvar lyftes. Undertecknad försökte att förklara hur gången är, vad som ska tas bort resp lämnas kvar osv.

För att få en opartisk bedömning så kontaktade undertecknad f d konsulenten Lennart vid Skogsstyrelsen som nyligen gick i pension. Han var den som gjorde vår första skogsbruksplan 2005 och som också varit behjälplig vid frågeställningar rörande skogen, avverkning m m. Han kom ut till Äskestock under onsdagen. Tillsammans med undertecknad gick vi runt i området mot naturreservatet – motionsslingan och mot Ladustigen. 

Det finns två delar i hans uppfattning, dels hjulspåren och riset som ligger kvar. Vad gäller hjulspåren så är det ett konstaterande, det är tyvärr så det ser ut efter en avverkning. Men hans uppfattning är att spåren ska åtgärdas enl praxis och markskoningsgarantin. Samtidigt såg han att det redan kommit nya plantor och annan växtlighet i nämnda spår vilket är glädjande.

Vad gäller kvarlämnat ris citerar jag honom ordagrant; “enl Skogsstyrelsens rekommendationer ska allt ris lämnas kvar”. Han menade att det ska lämnas för att återgå till naturen. Dock var han skeptisk till varför Södra lämnat ris kvar på bergen. Han menade att där kommer det inte till någon nytta. Riset ska ligga kvar i skogen för att på naturlig väg gödsla skogsbruket, dock inte på bergen.

Sammanfattningsvis så är hans råd att snygga till hjulspåren enl nämnda praxis. Vad gäller riset så kan vi ta bort det som ligger på bergen men inte i skogen där det ska vara kvar. 

Undertecknads uppfattning är att vi ska följa f d konsulentens råd. Att vi inför hösten när det är så torrt som möjligt utför återställande av spår, tar bort ris på bergen enl anvisning.

I övrigt så gick undertecknad tillsammans med Göran Larsson runt i samma område häromdagen. Förutom det som redan nämnts så kommer Göran att märka upp motionsspåret med orange färg. Sedan ska vi givetvis fixa till spåret under hösten så att det återigen är framkomligt. 

Sedan vill jag också upplysa om att alla har ett ansvar att hålla motionsspåret i gott skick. Exempelvis så ser vi över det på städdagarna där områdesansvariga ser till att ev arbete blir utfört.

Hälsningar
Styrelsen gm Håkan Gustafsson